התאמה אישית של עדשות מולטיפוקל – המדריך המלא ללקוחות

משקפיים לראיה
תוכן עניינים

העולם האופטומטרי עובר מהפכה של ממש בעשורים האחרונים, עם כניסת עדשות המולטיפוקל כפתרון לבעיות ראיה למרחק ופרסביופיה, שהיא ירידה טבעית ביכולת המיקוד הראיה לקרוב שמופיעה בדרך כלל אחרי גיל 40. עדשות מולטיפוקל הן עדשות מתקדמות המשלבות מספר מרשמים בעדשה אחת – לרחוק, קרוב וטווח ביניים – ללא קווי הפרדה גלויים, ומאפשרות ראייה חלקה וטבעית לאורך כל טווחי הראייה.

במאמר זה נפרט את תהליך ההתאמה המקצועי של עדשות מולטיפוקל, מנקודת המבט של הלקוח ושל האופטומטריסט, ונעניק תובנות מקצועיות טכניות ושיווקיות לשיפור חוויית ההתאמה והתוצאה הסופית.

שלב ראשון: אבחון מקיף והתאמת מרשם

תהליך ההתאמה המקצועי מתחיל בבדיקת ראיה מקיפה ויסודית אצל אופטומטריסט מומחה ועתיר ניסיון. כאשר הבדיקה מקיפה מדדים רבים יותר מאלו הנדרשים לצורך השוואה, בעת התאמת משקפי ראיה או משקפי קריאה רגילים.
מעבר לקביעה ומדידת חדות הראיה וקביעת עין דומיננטית, יבוצע איזון ראייתי ואיזון שרירי בין-עיני, בדיקת תפקוד מקטע קדמי של מערכת העין, שרירי העיניים, איתור פזילה סמויה, במידה וקיימת, רגישות לניגודיות, ערך הטית העיניים בכניסה לתעלה (Inset) ה בכניסה יכולת כינוערכת העיןבכל הקשור מדובר בבדיקה שונה מהרגיל – לא רק מדידת חדות ראייה, אלא בדיקת תפקוד מערכת הראייה כולה: אקומודציה, קונברגנציה, איזון בין העיניים (phoria), רגישות לניגודיות, חדות לקריאה ועוד.

האופטומטריסט יבחן ויקבע את המרשם האופטימלי לראיה לרחוק, את תוספת הכוח האופטי לקריאה ((Add ובהתאם לצורך את חדות הראיה בטווח הביניים, כאשר במכלול הנתונים יילקוח בחשבון הצרכים וההרגלים האישיים כגון: נהיגה ביום לרוב או גם בלילה, עבודה מול מחשב שולחני (הממוקם בגובה העיניים לעומת מחשב נייד לפטופ בו קו המבט לקריאה נמוך יותר, הזווית והמרחק לגלישה בטלפון החכם, קריאת ספרים או עיתונים והרגלי המרחק שלהם ועוד…!

שלב שני: התאמה אישית של סוג העדשה

כיום קיימים עשרות סוגים של עדשות מולטיפוקל, המשתנים ברמת הטכנולוגיה, רוחב אזורי הראייה, מידת הסטייה הפריפרית (Aberration), והיכולת לייצר מעבר הדרגתי ונוח בין האזורים. כאשר השאיפה היא לבחור את העדשה שתבטיח ראיה חדה וחלקה בין אזורי העדשה השונים, ללא עיוותים ונוחות מקסימלית שתפחית עד למינימום את התופעות של עדשות במבנה הרב מוקדי.

עולמות המושגים המקצועיים הרלוונטיים כוללים:

Design Geometry – מבנה העדשה: האם אזור הקריאה ממוקם נמוך מאוד? האם יש דחיסה של אזור הביניים?
Soft vs. Hard Design – עדשה "רכה" עם מעבר הדרגתי אך פחות חד, לעומת עדשה "קשיחה" עם אזורים ממוקדים אך מעבר חד יותר.
Personalization – התאמה ביומטרית לפי זוויות מבט, גובה מסגרת, מרחק עבודה אישי, מרחק וגובה מרכז אישונים, מרחק עדשות מהמסגרת ועוד…!
תהליך ההתאמה מצריך ידע, הבנה וניסיון רב של האופטומטריסט להכיר את מפרטי העדשות השונים של כל יצרן ויצרן כגון:,Essilor, Hoya, Zeiss, Rodenstock,Samir ואחרים, ויכולת הסבר ללקוח כך שיבין באופן פשוט וברור את התכונות וההבדלים בין העדשות השונות.

שלב שלישי: מדידות גאומטריות מדויקות

מדידות שגויות הן אחת הסיבות המרכזיות לאי הצלחה בהתאמת עדשות מולטיפוקל. מדדים קריטיים:
:PD – Pupillary Distance מרחק בין מרכזי האישונים.
:Fitting Height גובה המרכז האופטי של אזור הקריאה בעדשה, בהתאם למיקום האישון במסגרת הספציפית.
:Vertex Distance המרחק בין העדשה לעין.
:Pantoscopic Tilt ו-Wrap Angleזוויות נטייה של המסגרת.

Panoramic Angle: מדד של קימור המסגרת ביחס לפנים.

שלב רביעי: הכנת תכנית ייצור מפורטת ליצרן העדשות, המאגדת את מכלול הפרמטרים ומרשם הראיה שהוגדרו עבור הלקוח עד כה בהליך ההתאמה והעברת התוכנית ליצרן העדשות.

שלב חמישי: קבלת המשקפיים המוגמרות, ביצוע התאמות אחרונות, כיוונון והדרכה מתאימה

הליך ההסתגלות למשקפי מולטיפוקל:

הלקוח יקבל מהאופטומטריסט הסבר מקדים על תהליך ההסתגלות, לתאם ציפיות, ולהנחות את הלקוח להשתמש במשקפיים במלואם לאורך היום כדי לאמן את המוח להסתגל לתמונה החזותית החדשה.
עדשות מולטיפוקל מצריכות הסתגלות של 7שבוע עד שבועיים בממוצע. חלק מהמטופלים עלולים לחוות בתחילה סחרחורת קלה, עיוותים פריפריים או קושי במציאת הנקודה בה הקריאה ברורה או חוסר נוחות בלתי מוסבר. ההמלצה עבורם במקרים אלו זה להסיר את המשקפיים למספר דקות ולחזור להרכיב את המשקפיים. חשוב לציין שהליך הסתגלות מותנה בהרכבת המשקפיים כל הזמן, כדי להבטיח את הליך ההסתגלות המהיר.

על הלקוח לדעת שהליך ההסתגלות הוא תהליך, ולא תמיד תוצאה מיידית. במרכז אופטומטרי מקצועי, תינתן אחריות הסתגלות – לעיתים עד 90 יום – המאפשרת התאמה מחדש ללא תשלום.

שלב שישי: מעקב, תיקונים ושירות לקוחות

לאחר המסירה, יש להגדיר ללקוח פגישת מעקב תוך כשבועיים, במידה ועדיין מרגיש שמשהו לא ממש עובד עבורו, במשקפיים החדשות. בפגישת מעקב זו יתכנו התאמות קלות, הנוגעות לכיווני גובה, זווית פנורמית, זווית פנטוסקופית ועוד…! במקרים חריגים באמת, במקרים של קשיי הסתגלות, תיערך ללקוח בדיקה חוזרת ויותאמו לו עדשות במבנה ופרופיל אופטי שונה, לרבות החלפת העדשות בהתאם לממצאים.

במסגרת הליך המעקב, על הלקוח לפנות לאופטיקה להציג הבעיה במידה ונוצרה, על מנת שהאופטומטריסט יוכל לספק מענה מקצועי יעיל לשביעות הרצון המלאה של הלקוח.

סיכום:

ההצלחה בהתאמת עדשות מולטיפוקל תלויה בשילוב של מדע, טכנולוגיה, אמפתיה ותקשורת. עבור המטופל – מדובר בשדרוג של איכות החיים. כאשר ההליך כולו, משלב בדיקת הראיה ועד קבלת המשקפיים המוגמרות נעשה במקצועיות וברמת שרות גבוהה, תהליך ההתאמה הופך מחוויית קנייה – לחוויה משנה חיים.

מלאו את הפרטים ואנו ניצור עימכם קשר בהקדם:

משקפיים לראיה

שיחת היכרות ללא התחייבות