איכות ראיה ומחלות עיניים בגיל השלישי

בגיל השלישי חלה נסיגה באיכות הראייה, ולכן במקביל לעלייה בגיל, יש צורך לבצע בדיקות ראיה ובדיקות אחרות לאבחון בריאות העין באופן תקופתי.
הירידה בכושר הראיה אצל בני הגיל השלישי אומנם נפוצה והינה חלק מתהליך הזקנה, כך שקיימת אפשרות שלא תורגש על ידי הקשיש, אבל מאידך הירידה וההידרדרות באיכות הראיה, עלולים לפגוע באיכות החיים של הקשיש, עד כדי אובדן כושר ראיה ואפילו גורם המסכן חיים, ולכן אנו ממליצים על עריכת בדיקת ראיה לפחות פעם בשנה.

למעשה לא מחייב שהקשיש ירגיש שיש לו ירידה באיכות הראיה, מהסיבה שלא תמיד זה משפיע ישירות על ראיה מטושטשת, אלא עשויה להיות פועל יוצא של מחלות נפוצות בגיל השלישי הקשורות ישירות לעיניים. יש מקרים בהם בשלב הראשון הקשיש לא יתלונן על טשטוש בראיה אלא הופעת כאבים או אי נוחות בעיניים. ולכן הקפדה על בדיקות תקופתיות של בריאות העין או זיהוי בעיות עיניים או מחלות עיניים בצורה מקיפה ומקצועית, עשוי לשמר את המצב ואף לשפר אותו במקביל לתהליך ההתבגרות.

בעיות ומחלות המשפיעות ישירות על איכות הראיה

ידוע שלבעיות בריאותיות שונות מהוות גורם המשפיע על הראיה עשויות להשפיע גם על הראייה, כך שחשוב לערוך בדיקות תקופתיות במטרה לשלול או לזהות קיום בעיה או מחלה במטרה לטפל ו / או למנוע החמרה, מהסיבה שהתפתחות של מחלות עיניים בקבוצת הגיל המדוברת עלולה להשפיע על הראיה לצמיתות. ולכן רופאי העיניים ממליצים להגיע לבדיקת עיניים מקיפה, לפחות פעם בשנה ואף תכוף יותר במקרים בהם התבררה קיום של בעיה או מחלה. ולכן חשוב מאוד לבני הגיל השלישי לגלות מודעות ולשים לב לשינויים בראיה ובכל שינוי הנוגע לעיניים.

לחץ דם גבוה

הינו גורם סיכון משמעותי לעין לכלל הגילאים בכלל ולבני הגיל השלישי בפרט. יתר לחץ דם אחראי ישירות להיצרות או דימומים של כלי הדם הנימיים בקרקעית העין בנוסף לנזקים בעצב הראיה האחראי להעברת המידע מהעין למוח ועד לנזק בלתי הפיך במוח באזור האחראי על העיבוד הויזואלי של התמונה המתקבלת ממערכת העין.
לסובלים מלחץ דם הסובלים בנוסף מסכרת, רמת כולסטרול גבוהה או נוהגים לעשן, קיימת סכנה מוחשים לעליה פתאומית וחזקה של לחץ הדם ולגרום לנזקים חמורים ובלתי הפיכים של העין.
תסמינים – לא תמיד ניתן לזהות בעיה בשלב הראשוני של המחלה אלא אם המטופל ידוע כסובל מיתר לחץ דם ולכן נמצא מטבע הדברים בבדיקות מעקב של רופא עיניים אחת ל 6 חודשים.
במקרים בהם רופא העיניים איבחן את המחלה, הרי שהתסמינים יהיו תסמיני רטינופטיה – ניוון רשתית מתקדם.
ואולם תלונות על כאבי ראש, ראיה כפולה או ראיה עמומה או אובדן ראיה אפילו זמני יכול להוות תמרור אזהרה למטופל להגיע מיד לרופא עיניים לאבחון וטיפול.

רטינופתיה סכרתית

הינה מחלה הנפוצה לרוב אצל מבוגרים הסובלים מסכרת. במצב זה מתפתחת פגיעה במארג כלי הדם הנימיים שברשתית העין הגורמים לחסר חמצן והזנה של רשתית העין ולהתפתחות של דימומים וגרימת נזק בלתי הפיך לרשתית העין ועיוורון חלקי או מלא התלוי בהיקף הדימומים ברשתית. ולכן בני הגיל השלישי הידועים כסובלים מסכרת חייבים לטפל במחלת הסכרת לצד ביקורות מעקב תכופות אצל רופא העיניים

ניוון ראיה מקולרי תלוי גיל (AMD)

לחלק מבני הגיל השלישי מתחיל תהליך של ניוון מרכז הראיה (מקולה) הממוקם במרכז הרשתית בחלק האחורי של קרקעית העין. היות ובאזור זה של הרשתית חדות הראיה היא הגבוהה ביותר, הרי שניוון אזור זה גורם לטשטוש משמעותי בראיה, המונע מהקשיש לבצע פעולות בסיסיות כגון קריאה, נהיגה או קריאת הכתוב בטלוויזיה. הניוון המקולרי מופיע כניוון מקולרי יבש או ניוון מקולרי רטוב, כאשר הניוון היבש הוא הנפוץ מבין השתיים ומהווה תהליך ניווני איטי שסופו ניוון ראיה רטוב שתוצאתו עיוורון ראיה מרכזית לצמיתות ועד לעיוורון ראיה מוחלט. הקשיש הסובל מניוון ראיה רטוב, נמצא למעשה "במלחמת מאסף" עם המחלה, כאשר הטיפולים המוצעים על ידי הרפואה כיום בולמות במעט את הנזקים שהמחלה יוצרת, כאשר התוצאה הסופית היא עיוורון ראיה מרכזית לצמיתות. תחום הרפואה עדיין לא הצליח למצוא פיתרון העשוי למנוע את התופעה הבאה.

סכנה להתפתחות המחלה ניוון ראיה מקולרי  (AMD) אצל אנשים צעירים
הסכנה להתפתחות מחלה זו אצל צעירים גדולה היום יותר מתמיד עקב החשיפה לקרינת האור הכחול הנפלט מטלפונים מסכים ומחשבים. מחקרים מוכיחים שחשיפה פאסיבית של העיניים לאור הכחול הנפלט מתאורה מלאכותית וקרינת האור הכחול הנפלט מטלפונים, מסכי מחשב טאבלטים, גורמים נזק בלתי הפיך לרשתית באזור מרכז הראיה וגורמים להתפתחות ניוון ראיה מקולרי גילי ((AMD, שזה למעשה עיוורון ראיה מרכזית לצמיתות. במחקרים גילו החוקרים שבעוד עד לפני עשור שנים המחלה הייתה מוכרת לבני הגיל השלישי, הרי שהיום אנשים בגילאי 40 – 50, הנמצאים מזה 10 שנים בחשיפה לקרינת האור הכחול המזיק מטלפונים, מסכים ומחשבים, סובלים מהמחלה, כאשר כל החיים עוד לפניהם ואין עבורם פיתרון רפואי הנראה לעין.

כדי למנוע התפתחות מחלה זו קרא עוד בנושא  האור הכחול מהסמארטפון והמחשב פוגע לנו בעיניים

לניוון המקולרי יש שתי צורות הופעה – "רטובה" ו"יבשה". ניוון מקולרי רטוב הוא פחות נפוץ, כאשר מדובר במצב שבו בהחלט אפשר לטפל באמצעות לייזר או תרופות הניתנות בהזרקה ישירה לעין. תרופות אלה מפחיתות את דליפת הדם מהנימים שבעין, וכך מונעות מהמחלה להתפשט ומשמרות את יכולת הראייה. המצב ה"יבש" של המחלה הוא מצב שבו אי אפשר למנוע את התפשטות המחלה, ולכן, למרות שמדובר בהתפשטות איטית, סופה לגרום ללוקה בה מצב של עיוורון מוחלט או כמעט מוחלט. כיום מנסים למצוא דרך להתמודד גם עם המצב היבש של המחלה.
זוהי מחלה הפוגעת ברשתית במרכז הראיה ברשתית וגורם לעיוורון ראיה מרכזית לצמיתות.

גלאוקומה

נקראת בנוסף "הגנב השקט של הראיה" ושייכת לקבוצה של מחלות בהם נוצר נזק לעצב הראיה (שבקרקעית העין), ובנוסף לנזק בשדה הראיה המרחבי היצרות בשדה הראיה.
הנזק מהמחלה עלול להיווצר כתוצאה מלחץ תוך עיני גבוה ולעיתים נוצר למרות לחץ תוך עיני תקין.
רוב סוגי מחלת הגלאוקומה מתפתחות אצל בני הגיל השלישי ואולם המחלה קיימת לעיתים רחוקות גם אצל צעירים, בגיל הילדות ואפילו מולד אצל תינוקות שרק נולדו.
המחלה פוגעת לרוב בשתי העיניים אבל לא בהכרח ויכול להיות נוכחת בעין אחת בלבד.
היות ועם הזמן המחלה מחמירה הרי שבהיעדר טיפול עלולה להוביל לאובדן ראיה. כאשר מתרחש אובדן ראיה הרי שהוא בלתי הפיך, אבל עם זיהוי בזמן וטיפול תרופתי או ניתוחי, ניתן למנוע או להאט את החמרת המחלה, דהיינו נזק לעצב הראיה ולשדה הראיה. ולכן מודגש בזאת חשיבות הביקור התקופתי הסדיר אצל רופא העיניים לצד הקפדה על שימוש תרופתי מסודר ועקבי.

תסמונת העיניים היבשות

יובש ואדמומיות בעין או תחושה של גרגרי חול בעיניים או מנגד, דמעות בלתי פוסקות, הם סימנים מובהקים לתופעת העיניים היבשות. תסמונת זו שכיחה בעיקר בגיל מבוגר והינה תופעה המהווה בעיה כרונית המשפיעה על איכות הראיה ועד נזק בלתי הפיך לקרנית העין. מהות הבעיה בעין יבשה היא העובדה שאין מספיק נוזלים מסביב לעין, כאשר העין חייבת להיות כל הזמן רטובה כדי לאפשר תזונה לקרנית העין, לאפשר סיכוך ותנועה חלקה של העפעפיים על החלק הקדמי ושמירה על צלילותה ותפקודה של הקרנית. למעשה שכבת הדמעות המיוצרות בעין חייבת להיות בכל רגע נתון על פני שטח הקרנית, כאשר ירידה בכמות הדמעות המיוצרת על ידי מערכת העין, יביא מייד לתלונות המטופל על אי נוחות, תחושת עקצוץ, תחושת גרגרי חול בעיניים ועוד.

תסמונת העין היבשה שכיחה יותר אצל בני הגיל השלישי כיוון שבמשך הזמן, ייצור הדמעות הולך ופוחת. הבלוטות האחראיות על ייצור הדמע יורדות ביכולת התפקוד שלהן ומפרישות פחות ופחות נוזלים. התוצאה של ירידה בכמות ייצור הדמעות יוצרת בעיה נוספת הנוגעת למרכיב השומן (הקיים באופן קבוע במרכיב הדמע) המופרש מבלוטות אחרות במערכת העין. בעיה זו נגרמת בעקבות דלקות בעפעפיים וסתימות בדרכי הניקוז של הדמע מהעין החוצה. כאשר דלקות בעפעפיים גורמות לצלקות ועיוותים של העפעפיים היוצרים מנח עפעפיים לא תקין, והפרת האיזון של מערכת הדמעות בעין העשויה להשפיע בהמשך על בריאות הקרנית ושקיפותה ועל איכות הראיה.

קטרקט 

מחלה המאופיינת במיוחד לבני הגיל השלישי. העדשה הממוקמת בתוך העין אשר במצב תקין היא שקופה לחלוטין ומאפשרת מעבר אור מהחלק הקדמי של העין עד לחלקה האחורי של העין (רשתית), מפתחת עם הגיל מסיבות שונות עכירויות המונעות מעבר של קרני האור דרכה.
וכאשר האור לא מצליח לעבור דרך העדשה מופיעים הליקויים של בני הגיל השלישי ובניהם ירידה משמעותית בניגודיות (קונטרסט) וחוסר יכול להבחין בין צבעים, רגישות גבוהה לאור והפרעות בראיה לרחוק וקרוב.
כיום, אבחון המחלה הוא פשוט ואולם גישת הרופאים לנתח רק בשלב שהמחלה מפריעה למטופל בתפקוד היום יומי וכאשר חדות הראיה יורדת משמעותית וכאשר העדשה בעין מגיעה למעין בשלות (MATURA) המחייבת ניתוח.
הטיפול כיום נעשה באמצעות ניתוח מהיר שבמהלכו מוחלפת העדשה בעין בעדשה תואמת פלסטיק המותאמת לפרמטרים האופטיים הכוללים של המטופל, כדי להבטיח למטופל ראיה חדה לאחר שלב ההחלמה.

לסיכום:

הפיתרון לבעיות ומחלות העיניים לבני הגיל השלישי, עלול להיות מורכב יותר ממטופלים צעירים יותר. מסיבה זו, חשוב שאלו יהיו מודעים למחלות העיניים המאפיינות את הגיל, על מנת לזהות אותן בשלב הכי מוקדם שניתן. כאשר זיהוי מוקדם של בעיה יכול לשפר את סיכויי ההחלמה, או לפחות לעצור את התקדמות המחלה שעלולה להסתיים בהפרעות רעיה, סבל ועד עיוורון מוחלט.

תוכן עניינים

אנו זמינים לכל שאלה:

שיחת היכרות ללא התחייבות